Ontmoet Harry

Ik ben in een klein stadje in Nederland, Schiedam, opgegroeid. Religie of spiritualiteit speelde geen enkele rol in mijn familie, totdat op mijn negentiende onverwachts de deuren van mijn hart zich openden. Als ik geluk had gehad, had dit het einde van mijn zoektocht kunnen zijn, maar zoals vaak het geval is, had het leven andere plannen. Mijn ziel had zich geopend naar zijn bron en het moest zijn reis naar voltooiing volbrengen – en geen sluiproute was toegestaan.

Eenentwintig jaar oud begon ik aan de befaamde spirituele reis naar India. Het is een lang en interessant verhaal, maar voor nu zal ik de moraal van het verhaal vertellen – dat al het zoeken naar onze oergrond, waar het je ook naartoe brengt op deze prachtige planeet aarde, je uiteindelijk weer terug zal leiden naar je eigen zelf – je eigen onbegrensde,  stralende, eeuwige, vrije en ook doodgewone zelf. Het zelf dat,  hoe sterk de orkanen van het leven ook razen, nooit gebroken is geweest. Het heeft me ruim veertig jaar gekost om te begrijpen wat er vaak wordt gezegd – “je bent wat je zoekt”.

Zoals de beroemde Perzische dichter Rumi zegt: “Ik keek in tempels, kerken en moskeeën. Maar ik vond het goddelijke in mijn eigen hart.”

Ik praktiseerde allereerst een jaar transcendente meditatie. Daarna bracht ik zes maanden met de Hare Krishna’s door in een klooster in Belgie. Toen ik 21 jaar oud was reisde ik naar India waar ik een jaar in het Himalaya gebergte leefde met de Tibetaanse vluchtelingen. Ik kreeg onderricht in het Tibetaans Boeddhisme, wat me inspireerde om bijna twee jaar in een Boeddhistisch klooster te gaan mediteren. Ondanks dat ik ontzettend van India hield, was India me toch niet altijd gunstig gezind. Ik was meer dan eens gedwongen intens ziek terug te keren naar huis.

 Weer in Nederland kwam ik in contact met een Nederlandse Boeddhistische monnik. Hij leek oprecht en deskundig en een waardige gids. Leek is hier het sleutelwoord. Na drie en een half jaar leerlingschap werd het duidelijk dat hij me niet verder op het spirituele pad kon helpen.

Na acht jaar Boeddhisme werd ik voorgesteld aan een nieuwe rijzende ster aan het spirituele uitspansel. Het verlangen van mijn jonge mannenhart naar vervulling was sterk en ik werd opnieuw een toegewijde leerling, dit keer van een jonge charismatische zelfbenoemde verlichte leraar. Veertien jaar was ik zijn leerling. En ik heb veertien jaar nodig gehad om over zijn machtsmisbruik heen te komen. Zoals vaak het geval is met charismatische leraren van bevrijding, was het begin van dit verhaal prachtig en het einde tragisch.

De gebeurtenissen die me ertoe brachten deze gemeenschap te verlaten, waren emotioneel zo schadelijk dat het me vele jaren van therapie, verschillende vormen van genezing en de altijd aanwezige gratie van het le-ven kostte om deze complexe periode van mijn leven een plek te kunnen geven.

Noodzaak Voor Genezing

“Wanneer je een moeilijke periode doormaakt,

Als je het gevoel hebt dat je het geen minuut langer kunt verdragen,

En zelfs als alle deuren gesloten lijken, GEEF NIET OP!

Want dit is het moment dat je leven van koers zal veranderen.”

Rumi

Als we deze waarheid maar konden zien in tijden van innerlijke duisternis. We kunnen dit moment van verandering meestal niet aan zien komen. Maar komen doet het altijd.

Het was tijdens mijn eigen doorkruisen van de donkere nacht van de ziel dat ik een prachtige vorm van healing tegenkwam genaamd Johrei (wat ‘zuivering van de ziel’ betekent), welke me enorm heeft geholpen. De donkere donderwolken van mijn binnenste begonnen na verloop van tijd open te breken en lieten flarden van de felblauwe hemel zien die erachter schuilging. Ik had het geluk om onderwezen en ingewijd in deze helende kunst te worden door een uitzonderlijke Japanse man, Mr. Ajiki. Zijn leven is een voorbeeld van wat het betekent een Bodhisattva te zijn. Hij heeft zijn hele leven niets anders gedaan dan mensen met Johrei genezen. En altijd slechts voor een vrijwillige donatie. Deze zachte en diepgaande helende kunst, die Kwan Yin als bron heeft, hielp me emotioneel en fysiek te genezen op een kritiek moment in mijn leven.

Rond dezelfde tijd kwam ik een prachtige oude Daoistische geneeskunst tegen die Chi Nei Tsang heette. Deze op chi kung gebaseerde massage van de innerlijke organen was een ander geschenk van het leven dat enorm bijdroeg aan mijn herstel.

Een jaar later, in 2003, toen ik in Jeruzalem woonde, maakte ik kennis met het briljante trauma werk van Peter Levine, dat hij Somatic Experiencing noemde. Na slechts één sessie besloot ik om mezelf te scholen in deze methodiek. Somatic Experiencing bleek voor mij van grote waarde te zijn.

Ik had het geluk om opgeleid te worden door Gina Ross, een enorm getalenteerde vrouw, die de trainingen voor Somatic Experiencing in Israël faciliteert en ook een stuwende kracht is voor vrede in die geplaagde regio van de wereld. Iedere sessie die ik met Gina deed leek wel zes maanden van gewone therapie. Het was verbazingwekkend. SE kan trauma en stress effectief oplossen. Geen wonder dat ik een beoefenaar van Somatic Experiencing geworden ben.

Resolutie Vinden

Het leven is oneindig genereus. Het blijft ons kansen voor genezing en groei aanreiken op onze weg naar voltooiing. Soms door middel van moeilijke omstandigheden. Sommige van de uitdagingen die we tegenkomen lijken zacht gezegd volkomen oneerlijk en zijn haast niet te verdragen.

Hoe waar dit ook is, het is ook waar dat de wond vaak de plaats is waar het licht zijn weg vindt om ons binnen te komen. Geef daarom nooit op. Hulp is er altijd, misschien net bij de volgende hoek.

Pijn staat graag op de loer in het donker. Je kunt er zeker van zijn dat wanneer iets de geest in een patroon van verstoring houdt, het een feit is dat het leven iets wat diep begraven in de ingewanden van het onbewuste ligt in het daglicht wil stellen, zodat het kan worden begrepen en kan worden genezen. Dit kan ontzettend moeilijk zijn, maar hier valt niets aan te doen; wat het ook is, het moet worden gezien om op te kunnen lossen.

Laat het licht er op schijnen. Het is hier, in het licht van je eigen gewaarzijn, dat de remedie wordt gevonden. Misschien in het gezelschap van een goede vriend, of een therapeut, een leraar, je man of je vrouw, of een vreemdeling in een bar, of misschien gewoon alleen met jezelf, het is in het licht van het bewustzijn dat de diepste genezing plaatsvindt.

Ik ontmoette mijn mooie vrouw Mirella in Jeruzalem. We hebben een tienjarige dochter. En meer recentelijk heb ik het voorrecht gehad om op een van de oudste leringen ter wereld te stuiten, de Veda’s. Ik heb op mijn weg zoveel hulp gekregen. Deze Indiase geschriften onthullen een weinig bekend en nog minder gewaardeerd verbluffend feit van het leven – dat vervulling, geluk en voldoening ons geboorterecht zijn en daarom altijd binnen handbereik.

Ik zou vereerd zijn als ik je op een deel van je reis van dienst kan zijn.