Hulp voor slachtoffers van geestelijk misbruik

Het verlangen van de ziel om naar huis terug te keren gaat diep. Deze zoektocht naar geluk, naar vrede, naar het (her)ontdekken van onze diepste kern, ligt in het hart van mens zijn. Dit verlangen nam me mee op een reis over de hele wereld, waarvan veertien jaar in een gemeenschap met een charismatische leider die in staat leek die parel van grote waarde te leveren – goddelijke liefde, gelukzaligheid, begrip, vrijheid! Leek is hier het sleutelwoord. Hij leek ook vertrouwenswaardig. De ziel is vol van treurnis wanneer dit vertrouwen blijkt te zijn misplaatst.

Geestelijk misbruik is het misbruik van iemands hart, de bron van het delicate verlangen naar het Goddelijke. Geestelijk misbruik komt vaak heel subtiel voor. Er zijn spirituele leiders die het goed bedoelen, maar helaas blijven ze het misbruik doorgeven dat ze zelf hebben ontvangen.

Ik heb mijn eigen verhaal over de complexe dynamiek die optreedt binnen de relatie van een toegewijde leerling en een spirituele mentor. Ik was veertien jaar lang lid van een nieuw religieuze beweging en nauw betrokken bij de leider. Het kostte me veertien jaar om het misbruik dat ik ontving te boven te komen. Of de schending plaatsvindt in een christelijke, boeddhistische, joodse, islamitische, hindoe of niet-gelieerde omgeving maakt geen verschil. De dynamiek is hetzelfde – machtsmisbruik door een inspirerende, charismatische leider – dmv manipulatie en controle over het leven van zijn leerlingen. Wanneer de leider een narcistische eigenschap heeft, wat meestal het geval is, dan is misbruik nooit ver weg. Het is beklagenswaardig dat geestelijk misbruik binnen haast iedere religieuze overtuiging voor veel mensen een dagelijkse realiteit is. In de laatste twintig of dertig jaar zijn de voorbeelden van gevallen goeroes of priesters te talrijk om aan te halen.

Slachtoffers van geestelijk misbruik voelen zich vaak beschaamd, gemanipuleerd, geïntimideerd en vernederd. De gevolgen van geestelijk misbruik kunnen schrijnend zijn, evenals van andere relationele misstanden. Het leidt tot een gebrek aan zelfrespect, diep verdriet, angst, depressie, wanhoop, zelfs zelfmoordgedachten, evenals cynisme, woede en een beschadigde relatie met het Goddelijke. Slachtoffers zullen een hoge mate van vertrouwen hebben gesteld in hun spirituele leiders. Wanneer dat vertrouwen wordt geschonden, is de wond diep.

De langdurige schade van geestelijk misbruik mag niet worden geminimaliseerd. Het duurt vaak jaren om in het reine te komen met wat er is gebeurd. Maar wanneer je opmerkt dat het vertrouwen in het leven en in het Goddelijke aan het herstellen is, kun je er zeker van zijn dat je goed op weg bent en kun je heel trots zijn op jezelf voor de reis die je aan het voltooien bent. En je zult zien dat je hieruit gaat komen als een krachtiger, gelukkiger persoon dan ooit.


Aanbeveling

Ik weet niet waar ik moet beginnen met mijn dankbetuigingen aan Harry, er zijn er zoveel! We ontmoetten elkaar toen ik op een heel laag punt in mijn leven was en ik wist niet echt wie of waar ik was. Ik was behoorlijk diep in depressie en had te maken met veel onderdrukte trauma’s die me mentaal en spiritueel nog steeds veel ongemak bezorgden, maar Harry werd een geweldige mentor voor me en hielp me een turbulent binnengebied te navigeren. Als het gaat om het spirituele pad, is er niet veel dat Harry niet heeft gezien of gedaan, hij weet waar hij het over heeft en is vol wijsheid en ondersteuning om je te helpen je weg te vinden. Met Harry’s hulp heb ik geleerd hoe ik vrede kan vinden, zelfs als alles om mij heen het tegenovergestelde is en het allerbelangrijkst dat ik de kunst van onderscheidingsvermogen heb geleerd, waardoor ik praktisch kan begrijpen wie ik werkelijk ben, wat heel en compleet is! “ Amelia Griffiths
“Het is moeilijk voor mij om te verwoorden hoe geweldig mijn counseling-sessies zijn geweest met Harry Dijkshoorn. Na slechts een paar sessies met Harry was deze combinatie van zijn counseling en somatische therapie voor mij een transformerende ervaring. Ik ben geplaagd door depressie en stressklachten waardoor mijn huisarts suggereerde dat ik antidepressiva nodig heb. Ik heb acupunctuur, CBT-counseling, het nemen van kruiden, CBD enz. Ik heb de antidepressiva geweigerd, maar ik overwoog het serieus totdat ik Harry’s werk ontdekte en dacht dat ik net zo goed een sessie kon proberen (niet zeker dat het me kon helpen omdat ik me een hopeloos geval voelde). Na slechts één sessie met Harry (door Skype) voelde het alsof mijn hele levenservaring veranderde. Nu, enkele weken later, heb ik het gevoel dat ik mijn vroegere ervaring opnieuw vorm geef en kan ik mijn huidige ervaring ook opnieuw inrichten. Ik raad Harry ten zeerste aan voor counseling en somatische therapie. Hij is vriendelijk, attent, gevoelig, zorgzaam en zeer betrouwbaar.” Irene Henderson, seminarieleider