Counseling

Wat is Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing is in de afgelopen veertig jaar door Dr. Peter Levine  ontwikkeld. Op safari in Afrika merkte hij dat dieren in het wild, hoewel ze constant worden bedreigd door roofdieren, zelden getraumatiseerd zijn. Deze dieren hebben ingebouwde mechanismen om enorme hoeveelheden stress te verwerken nadat ze zijn achtervolgd, gewond of bijna gedood. Binnen een paar minuten zijn ze tot rust gekomen en op een ontspannen manier alert voor het volgende gevaar. Mensen hebben dezelfde zelfregulerende mechanismen, maar vanwege sociale conditionering en schaamte remmen we deze mechanismen vaak af, waardoor ons natuurlijk evenwicht wordt verminderd. Het proces van Somatic Experiencing is er een om dit reeds van nature aanwezige zelfregulerende mechanisme van ons organisme bloot te leggen.

Wat kun je in een sessie verwachten?

Ik werk ook via Skype, dus het maakt niet uit waar ter wereld je je bevindt. Somatic Experiencing (ook bekend als SE) is een op bewustzijn gebaseerde lichaamsgerichte therapie. Wat betekent dit? Allereerst betekent dit dat de therapeut niet degene is met de antwoorden, niet degene die het weet, niet degene is die geneest. Het is meer dat de therapeut gewoon beschikbaar is als een open ruimte waarin wat is, toestemming heeft om te zijn.

Een diepe genezing is mogelijk door aanwezig te zijn met wat is. Therapie komt van het woord ’therapeia’, wat het Griekse woord is voor ‘genezing’ in de betekenis van ‘heel maken’. Echte therapie betekent naar deze heelheid toe werken.

In het gesprek tijdens een SE sessie, word je aangemoedigd om je lichaam deel te laten nemen in het veld van gewaarzijn, door je aandacht te vestigen op je lichamelijke gewaarwordingen, een gevoelig innerlijk luisteren. Hierdoor zul je geleid worden om de wijsheid van de zelf-regulatie van het lichaam te ontdekken, alswel een proces van diep loslaten van emotionele bagage ervaren. De ontdekking van deze intrinsieke, compassievolle wijsheid die altijd aanwezig en actief is in ons organisme, is een krachtige genezing op zichzelf. In de vroege stadia zou je een groeiend vertrouwen in de veiligheid van dit proces moeten voelen, niet overweldigd of bezorgd dat je meer aangaat dan je aankunt. Een goede therapeut zal zodanig met je werken dat je in staat bent om moeilijke ervaringen op een bekrachtigende manier te aanvaarden en te verwerken.

Het Werk

Naast de Somatic Experiencing methodologie om stress en onopgeloste traumatische resten van het organisme los te laten, maak ik ook gebruik van de enorme rijkdom aan bevrijdende wijsheid die te vinden is in de non-duale leringen van het Oosten.

Het lichaam is een wonderbaarlijk wijs transformerend organisme. Met de juiste ondersteuning weet het precies wat het moet doen om te genezen. Trauma kan worden genezen en symptomen kunnen verdwijnen, waardoor de zelfregulerende processen van lichaam en geest worden gestimuleerd en je gevoel van welzijn wordt hersteld.

Pijn sluimert graag in het donker. Wanneer iets de geest in een patroon van onrust en ontwrichting houdt, is het zeker dat het leven wil dat iets wat diep in ons binnenste begraven ligt,  in het daglicht wordt gesteld, zodat het kan worden gezien, begrepen en genezen. Je komt er niet omheen; wat er ook is, het moet worden gezien om opgelost te kunnen worden .

Er is geen krachtiger geneesmiddel dan Zelfrealisatie als context voor dit hier bovenstaand beschreven proces. En de vruchten van Zelfkennis zijn voor jou om in dit leven van te genieten. Voor de meeste mensen zijn het slechts een of twee hoofdpatronen die ons telkens weer parten spelen, door ons hele leven heen.  Wanneer de grip hiervan voldoende is verzacht, zal het pad om je te stabiliseren in Zelfkennis zich wijder openen. En wat een zegen is dit. Ik zou vereerd zijn als ik je hierbij kan helpen.


Aanbevelingen

Werken met Harry was als een openbaring. Nooit eerder had ik ‘aanwezigheid’ zo diep ervaren. Het is iets dat niet gemakkelijk onder woorden te brengen is – en ik veronderstel dat het de vrucht is van zoveel jaren van toegewijde spirituele beoefening – maar de eenvoudige aandacht van iemand die ECHT met jou is, is buitengewoon genezend. Het is niet iets dat je kunt leren of faken, realiseerde ik me, maar iets dat iemand echt moet belichamen. Het is zeldzaam en kostbaar om dit tegen te komen! Wat hij deelde was bedrieglijk eenvoudig maar ging heel diep. Ik ben zo dankbaar voor de kans die ik met Harry had: hij opende een deur naar een andere dimensie. Ik ging van een plek van wanhoop en hulpeloosheid naar de mogelijkheid om mijn leven en mijn gezondheid terug te eisen. “ Vaishnavi Brassey, Devotional Singer and Voiceworker
 
“Ik weet niet waar ik Harry moet bedanken, er zijn er zoveel! We ontmoetten elkaar toen ik op een heel laag punt in mijn leven was en ik wist niet echt wie of waar ik was. Ik was behoorlijk diep in depressie en had te maken met veel onderdrukte trauma’s die me mentaal en spiritueel nog steeds veel ongemak bezorgden, maar Harry werd een geweldige mentor voor me en hielp me een redelijk turbulent binnengebied te navigeren. Met de hulp van Harry heb ik geleerd hoe ik vrede kan vinden, zelfs als alles om mij heen het tegenovergestelde is en het allerbelangrijkst dat ik de kunst van onderscheidingsvermogen heb geleerd, waardoor ik praktisch kan begrijpen wie ik werkelijk ben, wat heel en compleet is! “ Amelia Griffiths
 
“Het is moeilijk voor mij om te verwoorden hoe geweldig mijn counseling-sessies zijn geweest met Harry Dijkshoorn. Na slechts een paar sessies met Harry was deze combinatie van zijn counseling en somatische therapie voor mij een transformerende ervaring. Ik ben geplaagd door depressie en stressklachten waardoor mijn huisarts suggereerde dat ik antidepressiva nodig heb. Ik heb acupunctuur, CBT-counseling, het nemen van kruiden, CBD enz. Ik heb de antidepressiva geweigerd, maar ik overwoog het serieus totdat ik Harry’s werk ontdekte en dacht dat ik net zo goed een sessie kon proberen (niet zeker dat het me kon helpen omdat ik me een hopeloos geval voelde). Na slechts één sessie met Harry (door Skype) voelde het alsof mijn hele levenservaring veranderde. Nu, enkele weken later, heb ik het gevoel dat ik mijn vroegere ervaring opnieuw vorm geef en kan ik mijn huidige ervaring ook opnieuw inrichten. Ik raad Harry ten zeerste aan voor counseling en somatische therapie. Hij is vriendelijk, attent, gevoelig, zorgzaam en zeer betrouwbaar. “ Irene Henderson, seminarieleider